Hugues Capet (941 – 996) ia es la re de la francos de 987 asta sua mori en 996. La dinastia cual el ia fundi ia rena Frans tra 300 anios sin interompe.

La coroni de Hugues Capet en 987 ec
La rena de la francos su Hugues Capet
La apare de San Valaric a Hugues Capet

Hugues ia nase a Dourdan en la inverno de 941, la fio de Hugues la grande e Hedwige de Sachsen. Sua avo ia es Re Roberto 1, e sua ava ia es Beatris de Vermandois, un fia de Herbert 1 de Vermandois. Tra sua ava, Hugues ia es la sesneto de Carlo la grande tra Pepin de Italia. Cuando el ia es un joven, Hugues ia reseta la nometa "capet" de la capa cual el ia porta, cual ia es un simbol de sua postos como abade nonrelijial.

Cuando re Luis 5 ia mori sin eritor, Adalbero de Reims ia demanda per la eleje de Hugues. El ia proposa ce la trono no es un direto erital, ma ce la re debe es la om la plu capas per la rol. La asembla a Senlis ia acorda e ia eleje Hugues per re de la francos.

Hugues ia sposi Adelaide de Aquitaine, ci ia es la fia de William 3 de Aquitaine. Los ia produi tre enfantes:

  • Hedwig (o Hathui), ci ia sposi Reginar 4, conte de Hainaut;
  • Gisela, ci ia sposi Hugues 1, conte de Ponthieu;
  • Robert 2 "la relijiosa", ci ia deveni la re pos sua padre.

Seguente tradision, a un ves en 981, Hugues Capet ia recovre la relicia de San Valaric, cual ia es furida par la flames, e repone lo a sua propre loca. La santa ia apare a la duxe en un sonia, e ia dise "Per lo cual tu ia fada, tu e tua desendentes va es renas a la jenera sete". Cuando el ia deveni re, Hugues ia refusa porta la insinias de realia, esperante ce lo ta estende la rena de sua desendentes par un jenera.

Hugues Capet es enterada 14 otobre 996 en Paris, en la Basilica de San Denis.