René Descartes (1596-1650) ia es un filosofiste, siensiste e matematiciste franses, descriveda a veses como la padre de filosofia moderna. Naseda en Frans, Descartes ia studia lege a universia de Poitiers e ia segue un carera militar. El ia gusta ance studia filosofia e otica. El ia move a Nederland, do el ia spende multe de sua vive.

René Descartes

Informa personal

Nase: 31 marto 1596 en La Haye en Touraine, Rena de Frans
Mori: 11 febrero 1650 en Stockholm, Impero Svensce
Pais: 31 March 1596

Otra informas

Profesa: Filosofiste, siensiste e matematiciste
Move: Razonalisme

Descartes ia scrive esajos filosofial (1637) de cuatro partes: jeometria, otica, meteores e metodo (filosofial). En 1649 Descartes ia es invitada a la corte svensce per instrui la rea. El ia mori en la anio seguente par pneumonia.

Descartes ia aplica la metodos razonante de matematica a filosofia. Cartesianisme indica ce no cosa es vera si on no ia proba la razona de crede sua veria. El ia clama esta "Cogito, ergo sum" ("Me pensa, donce me es"). Par esta, el ia serti la esiste de se mesma e de Dio. En otica, el ia descovre la lege de refleta: la angulo de desende egali la angulo de refleta. El ia abri ance la via a la teoria ondal de lus.

Sua contribui la plu famosa es la sistem de jeometria analisal. Descartes ia es la matematiciste prima ci clasi curvas en relata con la egalis cual produi los.

El ia es la prima ci ia usa la leteras ultima de la alfabeta per indica cuantias nonsabeda e la primas per cuantias sabeda.

El ia inventa ance la simboles de esponentes e ia fundi la regula nomada "la regula de sinias de Descartes" per trova la cuantia de radises positiva e negativa a egalis aljebral.