Urdun

un pais en Asia
Urdun
Informa jeneral
Capital: Ramallah
Lingua ofisial:
Dirije
Governa:
- Xef de stato:
- Xef de governa:
Otras
Area: km²
Popla:
Densia:
PIB:
Mone:
Zona de ora:
Numero de telefon:
Interede:

Urdun (ofisial la Rena Haximita de Urdun) es un pais arabi en Asia ueste, a la riva este de la Rio Urdun. Lo es bordada par Arabia Saudi a la este e sude; Irac a la norde-este; Suria a la norde; Israel, Filastin e la Mar Mor a la ueste; e la Mar Roja a sua sude-ueste estrema. Urdan es stratejial locada a la crus de vias de Asia, Africa e Europa. La capital de Urdun, Aman, es la site la plu poplada de la pais e ance sua sentro economial, political e cultural.

Lo cual es aora Urdun es ja abitada de umanas de la periodo paleolitica. Tre renas stable ia emerji ala a la fini de la eda de bronze: Amon, Moab e Edom. Renas plu tarda ia inclui la Rena Nabatea, la Impero Roman e la Impero Osmanian. Pos la Revolui Arabi Grande contra la osmanianes en 1916, la Impero Osmanian ia es divideda par Britan e Frans. La Amiria de Transurdun ia es instituida en 1921 par la amir alora Abdullah 1, e lo ia deveni un protejeda brites. En 1946, Urdun ia deveni un stato autonom, ofisial nomida la Rena Haximita de Transurdun. Urdun ia catura la Riva Ueste en la Gera Arabi-Israeli de 1948, ma ia perde lo en 1967, e la nom de la stato ia es cambiada a la Rena Haximita de Urdun en 1949.

Urdun es un membro fundinte de la Alia Arabi e la Organiza de Coopera Muslim, e es un de du statos arabi cual ia suscrive un trata de pas con Israel. La pais es un monarcia constitual, ma la re ave multe potias de dirije e legi.

Urdun es un pais relativa peti e semiseca, sin costa, con popla de 9,5 milion persones. Islam suni, praticada par sirca 92% de la popla, es la relijio xef en Urdun. Lo coesiste con un minorio cristian nativa. On regarda Urdun como un de la paises arabi la plu secur en Asia sude-ueste, e lo ia evita terorisme e nonstablia durante. A media de tumulta ensircante, lo ia es multe bonveninte, asetante refujadas de cuasi tota geras visina tan temprana como 1948, con un cuantia estimada de 2,1 milion filastinis e 1,4 milion suris en abita en la pais. Lo es ance un refuja per miles de cristianes iraci ci fuji de Daex. An si Urdun continua aseta refujadas, la enflue grande resente de Suria ia ajunta un tensa notable a la recursos e infrastrutur nasional.

On clasi Urdun como un pais de "developa umana alta", con un economia de "revenu media alta". La economia urduni, un de la plu petis en la rejion, ma con laborores capas, es atraente a investores stranjer. La pais es un destina major per turises, e atrae ance turisme medical par causa de sua campo bon developada de sania. An tal, un manca de recursos natural, un flue grande de refujadas e alga tumulta rejional ia impedi la crese economial.

La area es sirca 92,300 cilometres cuadrida. La lingua major es arabi.